Walter Röhrl oslavuje strieborné jubileum

Bavorský majster sveta v rallye pracuje pre Porsche už 25 rokov

Spoločnosť Porsche prijala pred 25 rokmi štvornásobného víťaza Rallye Monte Carlo a dvojnásobného majstra sveta v rallye ako vývojára a reprezentanta značky. Tým bolo zmluvne zakotvené to, čo bolo už dávno pre oboch partnerov srdcovou záležitosťou. Walter Röhrl sa totiž mohol už v roku 1993 obhliadať na pestrú minulosť spätú so značkou Porsche. Jeho prvým vlastným automobilom bolo použité Porsche 356, potom mal vo svojom súkromnom majetku vždy Porsche 911. V roku 1977 mu jeho súkromné súťažné vozidlo 911 urovnalo cestu k angažmánu továrenského jazdca pre značku Fiat. V roku 1981 sa Walter Röhrl zúčastnil s vozidlom Porsche 924 na majstrovstvách Nemecka v rallye.

Už počas svojej jedinečnej kariéry súťažného jazdca sa Röhrl podieľal na vývoji superšportového vozidla Porsche 959 a techniky pohonu všetkých kolies pre Porsche 964. Začiatkom roku 1993 s ním bola uzavretá zmluva, na základe ktorej zastával pozície reprezentanta značky a vývojového jazdca, podľa Röhrla pod podmienkou, že bude bývalého predsedu predstavenstva Dr. Wendelina Wiedekinga „vždy pravdivo a bez príkras informovať o novovyvíjaných vozidlách a technike“. Odvtedy sa podieľal na vývoji a nastavení mnohých míľnikov – od typu 959 cez model Carrera GT až po 918 Hybrid, všetkých verzií 911 a GT aj modelu Porsche Panamera. Vtedajšiu dohodu dodržuje sedemdesiatročný rodák z Regensburgu dodnes. Walter Röhrl vždy hovorí, čo si myslí: „Pri Porsche som si osvojil jeden veľmi zásadný aspekt. Športové vozidlo nesmie mať na limite žiadne nepredvídateľné správanie pre profesionálov. V ideálnom prípade by malo byť ľahko ovládateľné aj pre normálnych vodičov.“

Oliver Blume, predseda predstavenstva spoločnosti Porsche AG, dodáva: „V Porsche vďačíme Walterovi Röhrlovi nielen za jeho jedinečnú 25-ročnú vernosť v role reprezentanta a poradcu, ale aj za výroky, ktoré dávno dozreli do citátov. Páči sa mi napríklad tento: ‚Garáž bez Porsche 911 je len tmavá diera.‘“

22.01.2018