70 rokov športových vozidiel Porsche

Spoločnosť Porsche začala jubilejný rok novoročnou recepciou

Rýchlosť. Puristická konštrukcia. Emócie. Porsche je už 70 rokov synonymom športových vozidiel najvyššej úrovne. Dňa 8. júna 1948 bol registrovaný prvý automobil značky Porsche: typ 356 „Nr. 1“ Roadster. Tento deň sa považuje za zrodenie značky Porsche. Ferry Porsche si typom 356 uskutočnil svoj sen o športovej jazde. „V jeho vtedajšej vízii sa odrážajú všetky hodnoty, ktoré charakterizujú značku dodnes,“ povedal Oliver Blume, predseda predstavenstva spoločnosti Porsche AG, na včerajšej novoročnej recepcii, ktorá sa uskutočnila v Múzeu Porsche. Za prítomnosti zástupcov spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko a mesta Stuttgart aj významných osobností politického, hospodárskeho a spoločenského života sa začal jubilejný rok s mottom „70 rokov športových vozidiel Porsche“.

„Tradícia je záväzok. Bez našej tradície, bez našich základných hodnôt by sme neboli tam, kde sme dnes,“ zdôrazňuje Blume. „Chceme do budúcnosti preniesť technickú znamenitosť, ktorú vo svojom živote príkladne realizoval Ferry Porsche. Inteligentná športová mobilita má pred sebou veľkú budúcnosť. A na tento účel disponujeme dobrým technickým know-how, kreatívnymi zamestnancami a celkom mimoriadnym tímovým duchom. Máme všetko, čo je potrebné na to, aby značka Porsche bola aj naďalej zdrojom fascinácie – aj v budúcich 70 rokoch.“

História značky Porsche sa začala v roku 1948. No základy výrobcu športových vozidiel vytvorilo celé životné dielo profesora Ferdinanda Porscheho, ktoré ďalej rozvíjal jeho syn Ferry. Ferdinand Porsche obohatil automobilovú konštrukciu už na začiatku uplynulého storočia o priekopnícke inovácie. Lohner-Porsche z roku 1900 bol elektromobilom, ktorého elektromotory boli uložené v nábojoch kolies. O niečo neskôr skonštruoval na jeho základe prvý osobný automobil s pohonom všetkých kolies na svete. V rovnakom roku vytvoril vzor pre hybridné vozidlá vývojom kombinovaného pohonu s elektromotorom a zážihovým motorom. Ferdinand Porsche založil v roku 1931 v Stuttgarte vlastnú inžiniersku kanceláriu. S „vozidlom Berlín-Rím“ vytvoril v roku 1939 základ pre myšlienku športového vozidla značky Porsche. Tento sen však mohol uskutočniť až jeho syn Ferry v roku 1948 typom 356.

Nástupca typu 356, Porsche 911, navrhnutý synom Ferryho Porscheho Ferdinandom Alexandrom, definitívne dopomohol spoločnosti k vedúcemu postaveniu medzi výrobcami športových vozidiel na celom svete z hľadiska techniky aj dizajnu. Typ 911, predstavený svetovej verejnosti prvýkrát v roku 1963, bol odvtedy vyrobený vo viac než jednom milióne exemplárov. „Napriek tomu, že bolo toto vozidlo v priebehu desaťročí priebežne zdokonaľované a vybavované novou, inovatívnou technikou, nenašiel by sa žiadny iný automobil, ktorý by zostal vo svojej podstate taký nezmenený ako deväťstojedenástka,“ hovorí Blume. „Všetky modely Porsche, vyvíjané dnes aj v budúcnosti, sa odvolávajú na toto športové vozidlo. Ako srdce značky a automobil snov sa zapísal do kolektívneho povedomia fanúšikov športových vozidiel na celom svete.“

Pre budúcnosť usadá do štartových blokov Mission E – prvý čisto elektricky poháňaný športový automobil z Zuffenhausene. Koncepčná štúdia kombinuje nezameniteľne emocionálny dizajn vozidla Porsche, vynikajúce jazdné výkony a progresívnu praktickosť pre každodennú prevádzku. Štvordverové vozidlo so štyrmi samostatnými sedadlami ponúka celkový najvyšší výkon viac než 600 k (440 kW), dojazd viac než 500 kilometrov, zrýchlenie z nuly na 100 km/h za menej než 3,5 sekundy a časom nabíjania 15 minút na 80 percent kapacity akumulátorov. Porsche investuje do projektu budúcnosti jednu miliardu eur a len v hlavnom závode v mestskej časti Stuttgart-Zuffenhausen, v ktorom bude Mission E vyrábaný, vytvorí viac než 1 200 nových pracovných miest. „Porsche zostane Porsche – vedúcou značkou pre exkluzívnu, športovú mobilitu,“ potvrdzuje Blume.

Výrobca športových vozidiel oslávi jubileum mnohými aktivitami na celom svete. Už 3. februára sa začne výstava „The Porsche Effect“ v Petersenovom múzeu v Los Angeles. V Nemecku sa uskutoční prvá výstava „70 rokov športových vozidiel Porsche“ od 20. marca do 31. mája v berlínskom komplexe „DRIVE. Volkswagen Group Forum“ (ulica Unter den Linden). Múzeum Porsche zasvätí jubileu rozsiahlu špeciálnu výstavu od 9. júna. V rovnaký deň pozve Porsche fanúšikov k všetkým svojim predajcom na celom svete na akciu „Sports Car Together Day“. Počas víkendu 16. a 17. júna privíta výrobca športových vozidiel zamestnancov, obyvateľov Zuffenhausenu a ostatných záujemcov na verejnej oslave v Múzeu Porsche v Stuttgarte a jeho okolí. Na „Festivale rýchlosti“ v anglickom Goodwoode prebehne oslava jubilea v dňoch 12. až 15. júla, na akcii „Rennsport Reunion“ v Kalifornii od 27. do 30. septembra. Oslavy zakončí „Sound Nacht“, ktorá sa uskutoční prvýkrát v Porsche Aréne v Stuttgarte 13. októbra. Do predaja už bola uvedená jubilejná kniha s titulom „70 rokov športových vozidiel Porsche“, ktorú vydalo nakladateľstvo Delius Klasing. Viac informácií nájdete na webových stránkach www.porsche.de/museum.

26.01.2018