Jasné zameranie na motoristický šport: nové Porsche 911 GT3 RS

Svetová premiéra najvýkonnejšej sériovej verzie modelu 911 s atmosféricky plneným motorom

Pretekárske oddelenie spoločnosti Porsche predstaví na autosalóne v Ženeve ďalšiu lahôdku z Weissachu: model 911 GT3 RS s pretekárskym podvozkom a vysokootáčkovým atmosféricky plneným štvorlitrovým motorom s výkonom 383 kW (520 k). Nové vysokovýkonné športové vozidlo bolo vyvinuté na základe modelu 911 GT3 a ešte viac zdokonalené. S ohľadom na výkonnejší motor disponuje podvozok novonastaveným riadením zadných kolies, ktoré je prispôsobené požiadavkám na najvyššiu dynamiku a precíznosť. Porsche 911 GT3 RS zrýchli z nuly na 100 km/h za 3,2 sekundy a dosahuje najvyššiu rýchlosť 312 km/h. Porsche tak počas jedného roka predstaví po modelových variantoch 911 GT3 a 911 GT2 RS tretie športové vozidlo GT s homologáciou pre prevádzku na verejných komunikáciách.

Aerodynamika a interiér v pretekárskom štýle

Vzhľad širokej karosérie s optimalizovanou hmotnosťou a typickým pevným zadným spojlerom je podriadený aerodynamike. Aj v interiéri vládne pretekárska atmosféra. Škrupinové sedadlá z uhlíkového kompozitu ponúkajú dokonca aj pri vysokej jazdnej dynamike bezpečnú oporu tela v priečnom smere. Dôsledné využívanie materiálu dokladajú ľahké výplne dverí s odkladacou sieťou a pútkami namiesto kľučiek dverí, minimalizovaná zvuková izolácia a nový kryt zadnej časti interiéru s ľahkou konštrukciou.

Najvýkonnejší atmosféricky plnený motor s 520 k

Atmosféricky plnený štvorlitrový šesťvalec Porsche posúva v novom modeli 911 GT3 RS limity pre športové vozidlá. „Boxer“ poskytuje o 15 kW (20 k) vyšší výkon než v predchodcovi a v modeli 911 GT3. Ide o čistokrvný športový motor s mimoriadne širokým rozsahom otáčok, siahajúcim až k 9 000 min-1. V kombinácii so špeciálne nastavenou sedemstupňovou prevodovkou PDK možno s vysokovýkonným motorom dosahovať najvyššiu úroveň jazdných výkonov.

Podvozok s technikou z motoristického športu a paket Clubsport

Znamenitú jazdnú dynamiku zaisťuje podvozok s technikou z motoristického športu. Guľové kĺby na všetkých závesných ramenách ponúkajú ešte väčšiu precíznosť než bežné elastokinematické ložiská. Kolesá ľahkej konštrukcie s priemerom ráfika 20 palcov a novovyvinutými pneumatikami rozmeru 265/35 na prednej náprave podporujú agilitu a ovládateľnosť vozidla, 21" kolesá s pneumatikami rozmeru 325/30 na zadnej náprave zvyšujú trakciu.

Rovnako ako pre všetky aktuálne športové vozidlá GT je aj pre 911 GT3 RS k dispozícii paket Clubsport ako voliteľná výbava bez príplatku. Paket pre pretekárske nasadenie zahŕňa ochranný rám pre prípad prevrátenia, ručný hasiaci prístroj pre motoristický šport, prípravu pre odpojovač akumulátora a šesťbodový bezpečnostný pás.

Paket Weissach a kolesá z horčíkovej zliatiny na ďalšie zníženie hmotnosti

Pre mimoriadne ambicióznych vodičov zostavilo pretekárske oddelenie spoločnosti Porsche na prianie dodávaný paket Weissach, ktorý umožňuje ďalšie zníženie hmotnosti. Jeho súčasťou sú diely z uhlíkového kompozitu v oblastiach podvozka, interiéru a exteriéru, ako aj na prianie dodávané kolesá z horčíkovej zliatiny. V najľahšej konfigurácii tým možno znížiť hmotnosť modelu 911 GT3 RS až na 1 430 kilogramov.

Uvedenie na trh a ceny

Nové Porsche 911 GT3 RS je už možné objednávať, pričom v Nemecku bude uvedené na trh v polovici apríla 2018. Nové vysokovýkonné športové vozidlo stojí od 195 137 eur vrátane dane z pridanej hodnoty a špecifickej výbavy pre príslušný trh.

Fotografie sú k dispozícii na portáli Porsche Newsroom https://newsroom.porsche.de pre novinárov aj v tlačovej databáze Porsche

911 GT3 RS: kombinovaná spotreba paliva 12,8 l/100 km; emisie CO2 291 g/km

21.02.2018