Porsche investuje do roku 2022 viac než šesť miliárd eur do elektrickej mobility

Zdvojnásobenie investícií do budúcnosti – rozsiahla elektrifikácia produktovej palety

Porsche pripravuje realizáciu dosiaľ neslýchaného plánu budúceho vývoja. Výrobca športových vozidiel investuje do roku 2022 viac než šesť miliárd eur do elektrickej mobility v podobe hybridných vozidiel s možnosťou vonkajšieho nabíjania aj čisto elektricky poháňaných vozidiel. Na nedávnom zasadaní o tom rozhodla dozorná rada spoločnosti Porsche AG. „Výdavky na elektrickú mobilitu tým zvyšujeme na dvojnásobok, z troch miliárd na viac než šesť miliárd eur,“ hovorí Oliver Blume, predseda predstavenstva spoločnosti Porsche AG. „Okrem zdokonaľovania našich modelov so spaľovacími motormi vytyčujeme týmto rozhodnutím zásadný smer nášho budúceho vývoja.“ Výrazne rozšírené budúce plány teraz zahŕňajú tri miliardy eur na vecné investície a viac než tri miliardy eur na vývoj.

Z trojmiliardového zvýšenia výdavkov bude 500 miliónov eur určených na vývoj variantov a derivátov modelu Mission E, jedna miliarda eur na elektrifikáciu a hybridizáciu súčasnej produktovej palety, niekoľko stoviek miliónov na rozšírenie výrobných závodov a 700 miliónov eur na nové technológie, nabíjaciu infraštruktúru a inteligentnú mobilitu.

V Zuffenhausene prebieha v súčasnosti výstavba novej lakovne a montážnej haly, ako aj dopravného mosta na prepravu lakovaných karosérií a poháňacieho ústrojenstva do haly finálnej montáže. Súčasná motoráreň je rozširovaná na výrobu elektrických poháňacích jednotiek, rozšírenie čaká aj karosáreň. Ďalšie investície smerujú do Vývojového centra Weissach. Vďaka projektu Mission E vznikne 1 200 nových pracovných miest.

Čisto elektricky poháňané športové vozidlo Mission E s najvyšším výkonom poháňacieho ústrojenstva 600 k zrýchli z 0 na 100 km/h za menej než 3,5 sekundy. Maximálne zrýchlenie a brzdenie bude schopné dosahovať opakovane, bez straty výkonu. Dojazd je 500 kilometrov v kombinovanom cykle EÚ. Nabíjanie bude trvať veľmi krátko. Vďaka systémovému napätiu 800 V pojmú akumulátory za 15 minút dostatok elektrickej energie pre 400 kilometrov jazdy.

Rýchlonabíjacia infraštruktúra s plošným pokrytím

Porsche zastupuje spolu s Audi koncern Volkswagen v spoločnosti Ionity, spoločnom podniku so spoločnosťami BMW Group, Daimler AG a Ford Motor Company. Jeho cieľom je vybudovať a prevádzkovať 400 výkonných rýchlonabíjacích staníc pozdĺž hlavných európskych dopravných tepien do roku 2020. Výstavba sa začala už v roku 2017. Aj predajná sieť Porsche bude plošne vybavená rýchlonabíjacími stanicami nad rámec projektu Ionity.

Hybridné modely Porsche s možnosťou vonkajšieho nabíjania žne úspechy

V novom modelovom rade Panamera sa ponúka tretia generácia hybridného pohonu Porsche s možnosťou vonkajšieho nabíjania, a to v dvoch variantoch. Dojazd v režime čisto elektrického pohonu je až 50 kilometrov. Panamera Turbo S E-Hybrid poskytuje ako vrcholná verzia modelového radu dokonalú kombináciu mimoriadnych výkonov a maximálnej hospodárnosti. Štvorlitrový motor V8 a elektromotor dosahujú celkový najvyšší výkon 680 k. Tento model je najšportovejším vozidlom v luxusnom segmente – nie navzdory hybridnému pohonu, ale vďaka nemu.

Hybridné modely sa dočkali vynikajúceho prijatia zo strany zákazníkov. V Európe bolo od uvedenia na trh dodaných 60 percent všetkých vozidiel tohto modelového radu s týmto veľmi moderným druhom pohonu. V niektorých krajinách bol ich podiel na celkovom počte prijatých objednávok ešte výrazne vyšší, napríklad v Škandinávii sa vyšplhal k 90 percentám.

06.02.2018