Už je to oficiálne: Porsche vstupuje do seriálu Formula E

Organizácia FIA potvrdila spoločnosť Porsche ako nového výrobcu v šampionáte Formula E

Stuttgart. Medzinárodná automobilová federácia (Fédération Internationale de l’Automobile - FIA) prijala žiadosť spoločnosti Porsche ako výrobcu v šampionáte Formula E. To znamená, že tím fabriky z mesta Weissach môže pokračovať vo vývoji vlastnej elektrickej pohonnej jednotky, ktorá bude homologovaná v roku 2019. Na základe informácií z konca júla 2017 plánuje automobilka Porsche koncom roka 2019, v šiestej sezóne, vstúpiť do celosvetovej série pretekov elektrických vozidiel.

„Počas niekoľkých posledných rokov odviedli FIA a Alejandro Agag vynikajúcu prácu“, povedal Fritz Enzinger, viceprezident zodpovedný v spoločnosti Porsche za celý program Formula E. „Vďaka tomuto vývoju budeme na okruhoch schopní plne konkurovať aj niektorým z najväčších výrobcov vozidiel na svete.“

Andreas Seidl bude po úspešnom projekte prototypu z Le Mans v podobe modelu Porsche 919 Hybrid zodpovedný za technický vývoj a samotnú realizáciu programu Formula E. „Možnostiam a výkonu elektrických vozidiel sa v Porsche venujeme už dosť dlho,“ podotkol Seidl. „Čím intenzívnejšie sa naši konštruktéri venujú tejto téme, tým fascinujúcejšie riešenia nachádzajú. Nevieme sa dočkať nášho prvého vozidla  a toho, ako v ňom otestujeme našu vlastnú pohonnú jednotku. Pretekárske vozidlo Gen2, ktoré v marci v Ženeve predstavili zástupcovia organizátorov šampionátu Formula E, vyzerá veľmi dobre.“

Organizátori šampionátu Formula E dodajú podvozok a batérie. Všetky komponenty pohonných jednotiek pochádzajú z vlastného vývoja jednotlivých účastníkov. Porsche tak môže použiť svoje vlastné riešenia pre kľúčové technológie:  elektromotor, invertor, elektronický brzdový systém brake-by-wire, prevodovku, diferenciál, pohonné hriadele, monokok či odpruženie zadnej nápravy ako aj chladiaci systém a elektronickú riadiacu jednotku ECU. Spotreba energie pohonnej jednotky zohrá významnú úlohu v pretekoch, ktoré priťahujú mnohých významných svetových výrobcov automobilov, ale zároveň je aj stredobodom vývoja elektrických vozidiel, ktoré sa časom dostanú do bežnej premávky.

Vstup tímu Porsche do šampionátu pretekov Formula E sa bude v roku 2019 spájať  s uvedením sériovej verzie štúdie Mission E na trh. Toto vozidlo, prvý plne elektrický model Porsche, bude najšportovejšie a technologicky najvyspelejšie vozidlo vo svojej triede. Do konca roka 2022 investuje poločnosť Porsche do elektromobility viac ako šesť miliárd eur.

Texty, fotografie a videá nájdete v Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de). Novinári sa môžu obrátiť na Porsche Press Database (https://presse.porsche.de).

Všetky doplňujúce informácie týkajúce sa programu Porsche Formula E Programme sú k dispozícii aj na sieti Twitter (@PorscheFormelE).

13.04.2018