Svetová premiéra v Šanghaji: Porsche predstavuje nový model Macan.

Plná konektivita, nové dizajnové prvky a rozšírená výbava úspešného modelu.

Stuttgart/Šanghaj. Porsche v Šanghaji odhalilo nový model Macan. Prvá generácia kompaktného SUV, predstavená v roku 2014, bola veľmi úspešná. Nový model prináša významné vylepšenia a novinky v oblastiach dizajnu, komfortu, konektivity a jazdnej dynamiky a upevňuje tak postavenie Macanu ako športového lídra vo svojej triede. Nový model zostáva verný DNA dizajnu Porsche, čo sa prejavuje trojrozmernými zadnými svetelnými lištami s LED technológiou. Tá dominuje aj v predných svetlometoch a je súčasťou štandardnej výbavy. Najvýraznejšími novinkami interiéru sú 11-palcová dotyková obrazovka nového systému Porsche Communication Management (PCM), prepracované a nanovo umiestnené vetracie otvory a volant v dizajne GT sport pochádzajúci z modelu Porsche 911. PCM už v základnej výbave umožňuje prístup k novým digitálnym funkciám, ako sú inteligentné hlasové ovládanie a online navigačný systém. Komfortná výbava vozidla sa rozšírila o asistenta pri dopravnej zápche, ionizátor vzduchu a o vyhrievanie čelného skla.

LED svetlomety a zadná svetelná lišta v štandardnej výbave

Vďaka sebavedomým zmenám exteriéru je vzhľad nového modelu Macan ešte športovejší a modernejší. Početné detaily sa hlásia k DNA športových vozidiel Porsche 911 a 918 Spyder. Kľúčové sú najmä prvky osvetlenia. Nový model Macan má už v štandardnej výbave LED svetlomety. Tento špičkový systém osvetlenia obsahuje moduly s trojrozmerným dizajnom, ktorý sa dá v prípade potreby upraviť. Rozptyl osvetlenia adaptívne ovláda systém dynamického osvetlenia Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS). Predná časť nového modelu je detailne prepracovaná, vďaka čomu vyzerá širšie, zatiaľ čo zadná časť nadväzuje na ladnosť tvarov predchádzajúceho modelu. Trojdielna trojrozmerná svetelná LED lišta je ďalším prvkom typickým pre dizajn Porsche. Štvorbodový dizajn brzdových svetiel potvrdzuje identitu značky.

Nová výbava na želanie: volant GT sport, ionizátor vzduchu a asistent pri dopravnej zápche

Doplnkom interiéru, odkazujúcim na Porsche 911, je na želanie dodávaný volant GT sport. Lákadlom balíka výbavy Sport Chrono Package je prepínač jazdných režimov s tlačidlom športovej odozvy integrovaný do volantu. Ďalšími doplnkami pre zvýšenie komfortu sú vyhrievanie čelného skla a ionizátor vzduchu. Príplatkové laky karosérie modrá “Miami Blue”, zelená “Mamba Green Metallic”, strieborná “Dolomite Silver Metallic” a sivá “Crayon” v kombinácii s balíkmi výbavy interiéru výrazne rozširujú možnosti individualizácie modelu Macan.

Porsche využilo aktualizáciu na rozšírenie rozsahu asistenčných systémov. Nový asistent pri dopravnej zápche spolu s adaptívnym tempomatom umožňuje pohodlnú a bezstarostnú jazdu pri rýchlostiach do 60 km/h. Systém okrem čiastočne automatizovaného brzdenia a rozjazdu pomáha pri jazdení v dopravnej zápche alebo pri posúvaní sa v kolóne.

11-palcová dotyková obrazovka a plná konektivita

Macan vďaka novej verzii systému Porsche Communication Management (PCM) poskytuje plnú konektivitu a množstvo digitálnych funkcií. Dotyková obrazovka s vysokým full-HD rozlíšením, zväčšená z uhlopriečky s hodnotou sedem na jedenásť palcov, sa nachádza nad charakteristicky stúpajúcou stredovou konzolou a plynule prechádza do prístrojovej dosky s prepracovaným vzhľadom. Presne ako v modeloch Panamera a Cayenne si užívateľ môže celý systém infotainmentu nastaviť podľa vlastného vkusu. Slúžia na to prednastavené záložky. Prepracované sú aj výduchy klimatizácie, ktoré sa nachádzajú pod hlavnou obrazovkou.

Každý Macan bude vybavený modulom Connect Plus. To znamená, že už v štandardnej výbave bude plne zosieťovaný. Tento modul podporuje viaceré digitálne funkcie a služby, napríklad inteligentné hlasové ovládanie a dopravné správy v reálnom čase, ktoré sú súčasťou online navigačného systému. Ten je tiež súčasťou štandardnej výbavy. Kľúčovým prvkom systému je pripojenie “Here Cloud”, umožňujúce neskreslené a nepretržite aktualizované dopravné informácie. Vďaka aplikácii Offroad Precision App máte možnosť zaznamenávať a vyhodnocovať vašu jazdu v teréne.

Vylepšený podvozok s novými pneumatikami a kolesami

Vďaka vylepšenému podvozku si nový model Macan upevňuje svoje výnimočné postavenie športového vozidla medzi kompaktnými SUV. Precízne vyladenie podvozka prináša ešte neutrálnejšie jazdné vlastnosti. Súčasne s tým je vozidlo mimoriadne stabilné a poskytuje vyššiu mieru komfortu. Macan stále používa rozdielne rozmery kolies a pneumatík na prednej a zadnej náprave, čo je v triede SUV výnimočné. Podobne ako pri športových vozidlách Porsche to umožňuje vodičom vyťažiť maximum jazdnej dynamiky z inteligentného pohonu všetkých kolies Porsche Traction Management (PTM). Novo vyvinuté pneumatiky s vylepšenými výkonovými charakteristikami poskytujú ešte viac dynamiky a potešenia za volantom. Nové 20- a 21-palcové disky kolies rozširujú ponuku individuálnych úprav vozidla.

Úspešný model: Viac ako 350 000 predaných Macanov od roku 2014

Macan píše svoj jedinečný príbeh úspechu. Kombinácia výkonu typického pre Porsche v ľubovolnom teréne spolu s veľmi praktickým každodenným využitím oslovila zákazníkov od uvedenia modelu v roku 2014. Porsche predalo viac ako 350 000 kusov modelu Macan. Macan je mimoriadne populárny v Číne, kde sa ho predalo už viac ako 100 000 kusov. Aj preto Porsche uvádza nový model kompaktného SUV Macan práve tam. Verzia uvedená pri premiére v Šanghaji je určená výhradne pre čínsky trh. Ďalšie verzie a krajiny predaja budú nasledovať v priebehu tohoto roka.

Obrázky sú k dispozícii v Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.com) a v Porsche press database (https://presse.porsche.de).

25.07.2018