Porsche zahajuje výrobu nového modelu Macan

Prvé zákaznícke vozidlo modernizovaného bestselleru značky Porsche vyšlo z montážnej linky.

Stuttgart/Lipsko. Výrobný závod Lipsko zahájil sériovú výrobu nového modelu Macan. Vozidlo pre prvého zákazníka úspešne absolvovalo celý proces výroby od karosárne, lakovňu až po finálnu montáž. Časti výrobného závodu boli pre výrobu tohto modelu optimalizované. Vozidlo s metalickým lakom karosérie v odtieni zelená Mamba bolo určené pre čínskeho zákazníka. Čína je pre Porsche trh s najväčším objemom predaja. A práve Macan sa teší mimoriadne veľkej obľube čínskych zákazníkov s viac ako 100 000 dodanými vozidlami od jeho uvedenia na trh v roku 2014. Trvalo vysoký dopyt po kompaktnom SUV zároveň vyžaduje nevídane strmý priebeh zahájenia sériovej výroby. Už na začiatku septembra dojde v lipskom závode k zvýšeniu výroby nového modelu Macan na viac ako 420 automobilov za deň a behom niekoľkých dní tak dosiahne vysokej výrobnej úrovne svojho predchodcu.

„Macan je vo svojej podstate úspešný model – pre Porsche aj pre lipský závod,“ hovorí Gerd Rupp, predseda predstavenstva spoločnosti Porsche Leipzig GmbH. „V roku 2011 sa stal tento model impulzom pre veľký prelom a vzostup. Vtedy bolo totiž kvôli kompaktnému SUV zahájené rozšírenie závodu Lipsko na plnohodnotný výrobný závod, s vlastnou karosárňou a lakovňou. Pri jeho spustení vo februári 2014 bolo naplánovaných 40 000 vozidiel ročne. V súčasnosti vyrábame každý rok viac ako 90 000 vozidiel pre celý trh na celom svete. Od roku 2014 bolo tak zákazníkom dodaných 350 000 kompaktných SUV. “

Vďaka optimalizáciám exteriéru má nový Macan ešte športovejší a modernejší vzhľad. Rozsiahlo novátorsky tvarovaná bola zadná maska vozidla, ktorá vychádza z čistého dizajnu predchodcu. Vďaka trojrozmerne koncipovanému svetelnému pásu LED bol zachovaný charakteristický štylistický znak značky Porsche. Karosáreň závodu Lipsko bola modernizovaná práve s ohľadom na nový dizajn zadnej masky. Navyše boli optimalizované rôzne oblasti montáže a boli prispôsobené novým krokom pri výrobe kompaktného SUV, aby bola aj pri novom modely Macan zabezpečená viacnásobne oceňovaná kvalita. Porsche Macan obsadil už niekoľkokrát prvé miesto, naposledy minulý rok, v štúdiách počiatočnej kvality IQS (Initial Quality Study), ktoré uskutočňuje americký inštitút pre výskum trhu J.D. Power.

Nový Macan oslávil svetovú premiéru koncom júla v Šanghaji. Od roku 2014 bolo toto veľmi úspešné kompaktné SUV komplexne modernizované z hľadiska dizajnu, komfortu, konektivity a jazdnej dynamiky. Macan tak zostáva športovou vlajkovou loďou vo svojom segmente. Odteraz bude nová technika LED štandardne dodávaná na predné svetlomety. Medzi najnápadnejšie inovácie v interiéri patrí 10,9“ dotykový displej nového multimediálneho systému Porsche Communication Management (PCM), novo usporiadané a tvarované výduchy ventilačnej súpravy a športový volant GT, známy z modelu 911. PCM sprístupňuje nové digitálne funkcie, ako je inteligentné hlasové ovládanie alebo sériovo dodávaný navigačný systém s pripojením na internet. Ponuka komfortnej výbavy je rozšírená okrem iného o asistenta pre jazdu v dopravnej kolóne, ionizátor a vyhrievané čelné sklo.

Fotografie sú k dispozícii na stránke Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de), pre novinárov rovnako v databáze tlačových správ Porsche (https://presse.porsche.de).

30.08.2018