Porsche 911 Speedster pôjde do výroby

Premiéra v Paríži: Nová štúdia prináša náhľad na sériový model

Stuttgart. Štúdia, predstavená v rámci 70. narodenín výrobcu športových vozidiel, pôjde do výroby v špeciálnej limitovanej sérii: Porsche rozhodlo o spustení výroby puristického modelu Porsche 911 Speedster a naplánovalo ju na prvú polovicu roka 2019. Dovedna vznikne 1 948 kusov otvoreného dvojsedadlového vozidla.

Počet pripomína model Porsche 356 Number 1, ktorý dostal evidenčné čísla presne 8. júna 1948. Firma Porsche predstavuje v Paríži už druhú tohtoročnú štúdiu modelu Porsche Speedster. Jeho červená farba Guards Red sa odvoláva na Porsche 911 Speedster odvodený v roku 1988 od verzie G-Model. Športové zameranie podporujú nové 21-palcové viaclúčové disky kolies ako aj čierne kožené čalúnenie interiéru.

Sen sa stáva skutočnosťou: Jazdiaca štúdia Porsche 911 Speedster Concept, najprv predstavená 8. júna 2018 v Zuffenhausene ako pripomienková verzia Heritage, sa v roku 2019 dostane do sériovej výroby. O vývoj vozidla sa postaralo oddelenie Porsche Motorsport vo Weissachu v spolupráci s oddeleniami Style Porsche a Porsche Exclusive Manufaktur.

Budúce Porsche 911 Speedster, vychádzajúce z modelového radu 991, bude prvým vozidlom, ktoré predstaví prvky z nového balíka výbavy Heritage Design Packages. Toto exkluzívne príslušenstvo z ponuky Porsche Exclusive ponúkne ešte vyššiu mieru individuálnych úprav modelu Porsche 911.

Okrem príťažlivej farby predstavujú ďalší výrazný vizuálny moment štúdie odhalenej v Paríži aj 21-palcové disky kolies s centrálnou skrutkou. Ich viaclúčový dizajn pripomína disky kolies, ktoré používajú pretekárske vozidlá Porsche ako napríklad modely Porsche 911 RSR a Porsche 911 GT3 R. Pretekárskymi okruhmi sa inšpirovali aj zatmavené denné svetlomety.

Po vzore laku karosérie dostali červenú farbu. Kryty vonkajších spätných zrkadiel v tvare Talbot a v strede kapoty umiestnené veko palivovej nádrže sa lesknú v kombinácii čierneho chrómu a platiny. V kontraste k dávnejšie predstavenej verzii Heritage, dostal interiér čalúnenie čiastočne perforovanou čiernou kožou ozdobenou červenými doplnkami.

Časti karosérie ako aj celá technológia oboch štúdií Porsche 911 Speedster, všetko je identické. To znamená znížený rám čelného skla vrátane všetkých príslušných dielov a primerane menšie bočné okná vrátane veka motora z uhlíkových vlákien s dvoma bublinami za prednými sedadlami. Obe vozidlá dostali ľahký kryt priestoru nad cestujúcimi upevnený patentnými gombíkmi, čo nahrádza zatvárateľnú plátennú strechu.

Karoséria oboch štúdií vychádza z modelu 911 Carrera 4 Cabriolet. Blatníky ako aj predná a zadná kapota sú vyrobené z ľahkého uhlíkového kompozitu, zatiaľ čo podvozok pochádza z modelu Porsche 911 GT3. Oddelenie vývoja GT dodalo aj výfukový systém s titánovými koncovkami a pohon vrátane manuálnej 6-stupňovej prevodovky. To isté platí pre hlavný prvok špeciálnej limitovanej edície: štúdiu Porsche 911 Speedster poháňa atmosférický 6-valcový motor typu boxer s výkonom viac ako 368 kW (500 k) pri 9 000 ot./min.

Fotografie sa nachádzajú v Porsche Newsroom (newsroom.porsche.de) a na press stránke značky Porsche (presse.porsche.de).

02.10.2018