Na zámok Liblice prišlo 154 vozidiel Porsche

Druhý ročník populárneho stretnutia vozidiel Youngtimer sa mimoriadne vydaril

Spoločnosť Porsche Inter Auto CZ, importér automobilov Porsche do Českej republiky, privítala na zámku Liblice skalných fanúšikov značky Porsche. Druhý ročník stretnutia vozidiel Youngtimer sa uskutočnil za krásneho počasia v nedeľu 21. mája 2017 a prilákal veľký počet majiteľov aj priaznivcov legendárnych modelov z bohatej histórie stuttgartského výrobcu športových vozidiel. Po oficiálnom programe nasledovala popoludní spanilá jazda účastníkov a pred ňou bolo na základe hlasovania účastníkov vyhlásené najatraktívnejšie vozidlo stretnutia.

„Majitelia vozidiel Porsche sú skutoční ‚srdciari‘. Svoje vozidlá milujú a veľmi radi sa s nimi zúčastňujú na rôznych akciách, ktoré pre nich usporadúvame,“ hovorí Mgr. Richard Vegera, riaditeľ prevádzky Porsche Centrum Praha. „Tento rok bol ako najatraktívnejšie vozidlo zvolený model 911 Carrera RS 2.7 z roku 1973, ktorý je celkom unikátny a zberateľmi na celom svete veľmi cenený. Celá nedeľňajšia akcia sa mimoriadne vydarila a verím, že všetci účastníci odchádzali zo zámku Liblice s príjemnými zážitkami, ktoré si budú chcieť v budúcom roku zopakovať.“

Do areálu liblického zámku dorazilo celkovo 154 vozidiel Porsche. Čo vozidlo, to unikát. Veľkému obdivu prítomných sa tešila napríklad replika vozidla 550 Spyder z roku 1955. Okrem najrôznejších verzií modelu 911 zo 70. až 90. rokov boli na stretnutí vozidiel Youngtimer zastúpené aj štvorvalcové modely VW-Porsche 914 2.0 z roku 1973, 924 S z roku 1986, 944 Turbo S z roku 1988, 944 S2 z roku 1991 a 968 z roku 1992.

Medzi účastníkmi nemohli, samozrejme, chýbať ani legendárne osemvalcové vozidlá Porsche 928 vo verziách GTS a S4.

Ako najatraktívnejšie vozidlo tohtoročného stretnutia vozidiel Youngtimer bolo účastníkmi zvolené jedinečné kupé Porsche 911 Carrera RS 2.7 z roku 1973. Táto limitovaná edícia sa od ostatných verzií modelu 911 odlišovala okrem iného rozšírenými blatníkmi, novými spojlermi vpredu aj vzadu a mimoriadne ľahkou konštrukciou s novonastaveným optimalizovaným podvozkom. Šesťvalcový motor so zdvihovým objemom 2,7 litra bol vyladený na najvyšší výkon 154 kW (210 k). Napriek tomu, že bol počet vyrobených vozidiel RS 2.7 oproti pôvodne plánovanej homologačnej sérii, limitovanej na 500 vozidiel, niekoľkonásobne prekročený, ide v súčasnosti o vzácne a zberateľmi veľmi vyhľadávané vozidlá.

Výrobca športových vozidiel Porsche je v Českej republike mimoriadne úspešný aj so svojím aktuálnym produktovým radom. Značnému záujmu českých zákazníkov sa tešia všetky modely Porsche, čo dokladajú extrémne úspešné predajné výsledky jednotlivých modelov. V čele predajných rebríčkov stoja modely SUV Macan a Cayenne, k úspechu značky však výrazne prispievajú aj modely Panamera, 911 i Boxster.

Tradične vysoký je v Českej republike dopyt po modeloch 911, a to vrátane najvýkonnejších variantov 911 Turbo S, 911 GT3 a 911 GT3 RS, ktorých výkony sa približujú k hranici 600 k. Celkový objem predaja modelového radu 911 sa každoročne pohybuje medzi 50 až 70 vozidlami. Aj to dokazuje, že značka Porsche je na českom trhu skutočným fenoménom. Český dovozca v minulom roku predal viac než 350 vozidiel a pre tento rok plánuje pokoriť magickú hranicu 400 registrácií nových vozidiel Porsche v Českej republike.

23.05.2017