Porsche Unseen poskytuje pohľad na nepredstavené štúdie

Stuttgart, Nemecko. Pod titulom Porsche Unseen (Nevidené Porsche) automobilka predstavuje knižnú publikáciu o dizajnových štúdiách automobilov z rokov 2005 až 2019, ktoré sa doteraz nedostali na svet a boli skryté pod zámkou. Výrobca športových automobilov sprístupňuje výnimočný pohľad na 15 rôznych automobilov. Počiatočné štúdie sú rozdelené do kapitol ako sú Vedľajšie produkty, Malí rebeli, Hyper vozidlá a Čo ďalej? Automobilka Porsche tak ponúka exkluzívny pohľad do svojho dizajnového a konštruktérskeho procesu. Od prvých náčrtov po hotové modely pripravené do sériovej výroby.

„Nadčasový a inovatívny dizajn našich športových automobilov obľubujú ľudia z celého sveta,” vraví Oliver Blume, predseda predstavenstva spoločnosti Porsche AG. „Základom tohoto úspechu sú vizionárske štúdie. Poskytujú množstvo pohľadov na dizajn značky Porsche do budúcnosti a spájajú našu silnú tradíciu s priekopníckymi technológiami zajtrajška.”

Doteraz nepredstavené dizajnové štúdie sa zatiaľ prezentovali iba sériou článkov uverejnených v Porsche Newsroom. Jednu epizódu venoval vybraným štúdiám online televízny formát 911:Magazine, ktorý spolu s Michaelom Mauerom, odhaľoval prepojenie medzi štúdiami a aktuálne sériovo vyrábanými vozidlami. Knihu s názvom Porsche Unseen vydalo pre fanúšikov značky vydavateľstvo Delius Klasing. Záujemcovia z radov čitateľov získajú detailný pohľad do zákulisia oddelenia Style Porsche. Výber štúdií bude pre priaznivcov následne dostupný aj naživo. Porsche Museum zaradí v roku 2021 tieto modely medzi exponáty.

Dizajnový proces: od prvých náčrtov po jazdiaci prototyp

Dizajnový proces sa začína náčrtom. Ten sa v ďalšom kroku premení na 3D model. Skôr, ako sa myšlienka posunie do nasledujúceho štádia, vznikne malý model v mierke 1 : 3, po ňom prichádzajú na rad pevné modely v mierke 1 : 1. „Virtuálny svet je prvý krok, ale obzvlášť pri netradičných modeloch potrebujete vidieť vozidlo v realite a posúdiť či má malé, veľké alebo prekvapivé proporcie,” vraví Michael Mauer, viceprezident Style Porsche. Štúdie, v protiklade k vývoju sériových vozidiel, kde sa súčasne vyvíja viacero dizajnových druhov modelov, vznikajú s jednou jasnou víziou, ktorá následne slúži ako nositeľ hlavnej myšlienky.

„Automobilka Porsche využíva v podstate iba jedno dizajnové štúdio umiestnené v blízkosti vývoja,” vraví Michael Mauer. „Naším stredobodom je Weissach. Namiesto otvárania pokrokových dizajnových štúdií v rôznych významných mestách Severnej Ameriky či Ázie, prichádzajú dizajnéri z celého sveta k nám do Porsche vo Weissachu a vytvárajú najmodernejšie športové vozidlá a štúdie priamo v srdci značky. V Porsche Design Studio pracuje viac ako 120 dizajnérov zameraných na interiér, exteriér, farby a materiály, sú tu ľudia, ktorí stavajú modely, dotvárajú ich a vyvíjajú štúdie.

Dizajnové štúdie: na ceste myšlienky do budúcnosti mobility

„Pokiaľ ide o štúdie, ktoré vyvíjame, neznamená to, že každé vozidlo chceme aj priniesť na cesty. Skôr ide o vytvorenie kreatívneho priestoru a spojenia s budúcnosťou,” vraví Michael Mauer, keď popisuje dizajnový proces a dodáva: „Pri rozvoji značky sú dve možnosti, ako postupovať. Buď neustále vylepšujete svoje súčasné produkty, to znamená, že postupujete krok za krokom. Alebo popustíte uzdu kreativite. Vtedy najprv preskočíte do vzdialenejšej budúcnosti a následne sa potom vraciate k dnešku.”

„Na základe tejto myšlienky vyvíja automobilka Porsche svoje produkty a identitu značky, ktorá sa vyznačuje dlhodobou príťažlivosťou svojich modelov. Dizajnový jazyk budúcich modelov vzniká z dlhodobých vízií. V tomto procese je najvyšším zámerom spájať dizajnovú DNA značky Porsche so špičkovou automobilovou technikou. Na jednej strane to zabezpečuje inovatívne schopnosti budúcich modelov Porsche, na strane druhej možno čerpať z bohatej histórie Porsche. Bližší pohľad poskytujú niektoré príklady:

Vozidlo Porsche 919 Street (2017; hlinený model v mierke 1 : 1) vzniklo na základe technológie používanej v modeli Porsche 919 Hybrid s prísľubom preniesť vzrušujúci zážitok z jazdy v pretekárskom vozidle z kategórie LMP1 aj k amatérskym jazdcom. Pod vonkajšou karosériou sa nachádza karbónový monokok a výkonný hybridný pohon s výkonom 662 kW (900 k), ktorý priviedol model Porsche 919 k mnohým víťazstvám v Le Mans. Rozmery a rázvor boli preto rovnaké ako v prípade pretekárskeho vozidla.

So sparťanským a puristickým kokpitom, s charakteristickými mriežkami chladičov nad motorom umiestneným v strede, s červenými grafickými prvkami a so sugestívnymi plutvičkami na zadnej časti je kompaktný model Porsche Vision Spyder (2019; pevný model v mierke 1 : 1) jasným pripomenutím modelu Porsche 550-1500 RS Spyder z roku 1954. Štúdia sa zároveň dostala do ďalšieho vývoja dizajnovej identity značky Porsche a poskytuje mnoho nápadov pre ďalšie detaily ako napríklad ultra moderný vysúvací ochranný rám.

Štúdia Porsche Renndienst (2018; pevný model v mierke 1 : 1) je voľná interpretácia rodinného priestranného vozidla pre maximálne šesť ľudí. Dizajnérsky tím vytvoril futuristickú vesmírnu loď so vzrušujúcimi proporciami. Štúdia ukazuje, ako sa DNA dizajnu značky Porsche s charakteristickým spracovaním povrchov môže uplatniť v segmente, ktorý nie je značke úplne vlastný, pričom pasažieri nájdu v interiéri komfortnú a variabilnú kabínu. Vodič sedí na sedadle umiestnenom v strede. Kompletne elektrický pohon sa nachádza umiestnený v podlahe. Výsledkom je, že posádka si užíva mimoriadne veľký vnútorný priestor a cestovateľský zážitok v duchu Porsche.

Kniha Porsche Unseen je dostupná u kníhkupcov pod číslom ISBN 978-3-667-11980-3. Dizajnové štúdie sa prostredníctvom očarujúcich fotografií od Stefana Bognera detailne predstavujú na 328 stranách, pričom ich dopĺňa informatívny text, ktorý napísal Jan Karl Baedeker. Knihu vydalo vydavateľstvo Delius Klasing Verlag a je dostupná aj v obchode v priestoroch Porsche Museum.

12.11.2020