DOMOV

Automobilka Porsche zvyšuje podiel v spoločnosti Rimac Automobili na 24 %

Výrobca športových vozidiel prehlbuje strategické partnerstvo

Stuttgart. Zelená pre ďalšie rozširovanie elektrickej mobility: dozorná rada spoločnosti Porsche AG v piatok odsúhlasila zvýšenie podielu v spoločnosti Rimac Automobili z 15 na 24 %. Chorvátska spoločnosť vyvíja a vyrába technologicky špičkové komponenty pre elektrickú mobilitu vrátane vysoko výkonných pohonov a systémov batérií. Zároveň vyrába aj superšportové vozidlá s elektrickým pohonom. Automobilka Porsche sa s mladou technologickou spoločnosťou zameranou na športové vozidlá spojila ako investor už v roku 2018 a v septembri 2019 zvýšila svoj podiel na 15 %. Aktuálne navýšenie kapitálu podčiarkuje zvýšenie významu strategického partnerstva. Porsche investovalo ďalších 70 miliónov eur. To znamená, že výrobca športových vozidiel bude vlastniť 24 % bez výkonu riadiacich práv.

„Rimac má veľmi dobré postavenie pri riešení prototypov a malých sérií,” vraví Lutz Meschke, podpredseda predstavenstva spoločnosti Porsche AG zodpovedný za financie a IT. „Mate Rimac a jeho tím sú dôležitými partnermi, zvlášť pokiaľ ide o podporu pri vývoji komponentov. Rimac je na najlepšej ceste, aby sa stal dodávateľom automobilky Porsche na úrovni Tier 1 a rovnako tak dodával aj pre ďalších výrobcov v špičkovom segmente. Porsche už umiestnilo svoje prvé objednávky, ktoré vznikli zo spoločného vývoja mimoriadne inovatívnych komponentov so spoločnosťou Rimac,” vraví Meschke. Obe strany budú ťažiť z prehlbujúcej sa spolupráce. Podotkol: „Mate Rimac nás inšpiruje svojimi inovatívnymi myšlienkami. Na druhej strane, ťaží z našich skúseností z výroby a z metodologických postupov vo vývoji.”

Automobilka Porsche už roky investične vstupuje do začínajúcich spoločností, ktoré majú potenciál. Momentálne má podiel vo viac ako 20 start-upoch a v ôsmich spoločných kapitálových fondoch. „Naša investícia do spoločnosti Rimac sa ukázala ako úplne správna,” hovorí Meschke. „Od našej prvej investície sa jej hodnota mnohonásobne zvýšila. Spoločnosť sa technologicky veľmi dobre rozvinula. Našu spoluprácu rozširujeme krok za krokom a ťažíme z toho, ako dokáže Rimac intenzívne inovovať.”

Mate Rimac, zakladateľ spoločnosti, víta fakt, že automobilka Porsche dodržiava svoje záväzky. „Automobilka Porsche bola veľkým podporovateľom našej spoločnosti už od roku 2018 a pre nás vždy bolo privilégiom, že partnerom spoločnosti Rimac je jedna zo svetových ikon medzi značkami športových vozidiel,” vraví. „Sme hrdí, že spolupracujeme na nových a vzrušujúcich elektrifikovaných produktoch. Vzhľadom na to, že zákazníkmi spoločnosti Rimac sa stáva čoraz viac výrobcov automobilov po celom svete, je pre spoločnosti Rimac aj Porsche dôležité, že zostávame úplne nezávislými jednotkami. Partnerstvo s automobilkou Porsche nám pomáha pri rozvoji a raste, čo prináša výhody všetkým naším zákazníkom.”

Mate Rimac založil automobilku nesúcu jeho meno v roku 2009, keď mal 21 rokov. Ešte predtým, počas školských a univerzitných štúdií, mal víziu elektricky poháňaného superšportového vozidla. Jeho spoločnosť, sídliaca v mestečku Sveta Nedelja neďaleko Záhrebu, má približne 1 000 zamestnancov. Rimac navrhuje, vyvíja a vyrába elektrické hyperšportové vozidlá s výkonom viac ako 1 470 kW (2 000 k) a s maximálnou rýchlosťou prevyšujúcou 400 km/h. Spoločnosť taktiež dodáva technológie a systémy niektorým známym výrobcom elektrických vozidiel.

Ďalšie informácie, filmy a fotografie nájdete v Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com

08.03.2021