DOMOV

Bezplatná aktualizácia softvéru pre prvé modely Porsche Taycan

Porsche Taycan: Kombinovaná spotreba elektrickej energie: 25,4 – 20,4 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km*

Zlepšenie dynamiky jazdy, nové inteligentné funkcie nabíjania a rozšírené prvky systému Connect

Stuttgart. Automobilka Porsche v septembri, v rámci nového modelového roku, intenzívne vynovila svoj plne elektrický model Porsche Taycan. Z nových prvkov teraz môžu ťažiť už aj zákazníci, ktorí dostali svoje vozidlo ešte v modelovom roku 2020. Automobilka teraz totiž celosvetovo sprístupnila bezplatnú aktualizáciu softvéru. Obsahuje vylepšenia dynamiky jazdy, nové inteligentné funkcie nabíjania, dodatočné funkcie systému Porsche Communication Management (PCM) ako aj nové prvky pre systém Porsche Connect. Ponuka Porsche Connect   sa môže líšiť v závislosti od dostupnosti v jednotlivých krajinách.

Od podvozka po navigáciu: prehľad nových aktualizovaných prvkov

Modely Taycan s adaptívnym vzduchovým podvozkom získajú v rámci aktualizácie novú funkciu Smartlift. Taycan sa vďaka tomu dá naprogramovať tak, aby sa na niektorých vopred definovaných miestach ako sú spomaľovače či vjazdy do garáží jeho svetlá výška automaticky zdvihla. Ďalšou aktualizáciou je upravené ovládanie podvozka, ktoré zlepšuje ovládanie preklzu a tým aj zrýchľovanie modelu Taycan Turbo S. V spojení so systémom Launch Control trvá šprint z nuly na 200 km/h iba 9,6 sekundy, čo je o 0,2 sekundy rýchlejšie ako predtým.

Rozšírila sa aj ponuka funkcií systému Charging Planner. Odteraz sa dá v Porsche Taycan nastaviť úroveň nabíjania tak, aby sa vozidlo dostalo do konkrétnej destinácie. Počas nabíjania s aktívnym navádzaním dostane vodič upozornenie do vozidla aj do aplikácie, ak vozidlo dosiahne dostatočnú úroveň nabitia na pokračovanie cesty. S novou funkciou na šetrenie batérie počas nabíjania Battery-Saving Charging sa na požiadanie môže nabíjací výkon znížiť z 270 kW na 200 kW. Výsledkom bude nižšie teplotné zaťaženie batérie a zároveň vysoká účinnosť nabíjania. Od konca roka 2021 bude na vybraných trhoch v ponuke aj 22 kW palubná nabíjačka na striedavý prúd, ktorú sa dá dodatočne namontovať do vozidla.

Jemnými úpravami prešiel aj navigačný systém. Odteraz obsahuje zobrazovanie online informácií priamo na mape ako aj dopravné informácie s presnosťou na jazdný pruh. A v oblasti zábavy teraz každý, kto si s Taycanom prepojí svoje Apple ID, môže využívať funkcie Apple Podcast (vrátane video prenosov) ako aj Apple Music Lyrics. Okrem toho je teraz k dispozícii aj bezdrôtové rozhranie Apple CarPlay, takže vďaka bezdrôtovému pripojeniu sa aplikácie z mobilného telefónu iPhone objavia priamo v Porsche Communication Management (PCM).

Aktualizácia obsahuje aj významné úpravy softvéru viacerých ovládacích jednotiek, ktoré sa musia po jej stiahnutí a inštalácii opätovne upraviť a kalibrovať. Preto sa aktualizácia vykoná v rámci bezplatnej návštevy v Porsche Centre.

V rámci funkcií na požiadanie Functions on Demand (FoD) sa do modelového radu Taycan z aktuálneho modelového roka môžu stiahnuť aj ďalšie dodatočné aktualizácie. Ide o flexibilné aktualizácie, ktoré sa sťahujú cez internet po nastavení a odovzdaní vozidla zákazníkovi. Medzi aktuálne funkcie na požiadanie (FoD) patria napríklad softvér na riadenie dojazdu Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), aktívny posilňovač riadenia Power Steering Plus, aktívne udržiavanie v jazdnom pruhu Active Lane Keep Assist a súbor asistenčných funkcií Porsche InnoDrive. Zákazníci si môžu vybrať či si dané funkcie zakúpia, alebo využijú mesačné predplatné. Druhá spomínaná možnosť obsahuje aj 3-mesačné skúšobné obdobie. Po registrácii a zvolení požadovanej funkcie (požadovaných funkcií) v online obchode Porsche Connect Store sa do konkrétneho modelu Taycan zašle prostredníctvom vytvoreného internetového prepojenia potrebný dátový balík. O dostupnosti takéhoto dátového balíka sa vodič dozvie prostredníctvom Porsche Communication Management (PCM). Následná aktivácia potom trvá pár minút: oznam o jej úspešnom dokončení sa objaví na stredovom displeji.

Viac informácií, filmov a fotografií nájdete v Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com

*Hodnoty spotreby paliva, emisií CO2, spotreby elektrickej energie a ich zobrazené rozsahy sú stanovené v súlade s legislatívou EÚ, uplatniteľnou v čase typového schválenia daného modelu vozidla. Namerané hodnoty sú na základe cyklu WLTP podľa smernice (EC) 1151/2017 a môžu sa líšiť v závislosti od zvolenej výbavy. Spotreba paliva sa zisťuje na základe štandardnej výbavyOsobitná výbava, spôsob jazdy, ako aj ďalšie netechnické faktory, môžu spotrebu paliva, emisie CO2 , a jazdný výkon ovplyvniť. Uvedený rozsah hodnôt zohľadňuje rôzne konfigurácie zvoleného modelu, nevzťahuje sa na konkrétne vozidlo a netvorí súčasť akejkoľvek ponuky, ale je určený výlučne pre účely porovnania. Príručka o spotrebe paliva a emisiách CO2, ktorá obsahuje údaje o všetkých modeloch nových osobných automobilov, je bezplatne k dispozícii v každom predajnom mieste a na modelových stránkach na www.porsche.sk/nove-vozidla/modely-porsche .

23.03.2021