Porsche Taycan Cross Turismo prichádza na cesty

Záverečná rozcvička pre túžobne očakávaný plne elektrický crossover so šéfom modelového radu Porsche Taycan, Stefanom Weckbachom.

Stefan Weckbach, šéf modelového radu Taycan sa v chladný zimný deň preháňa s mimoriadne špeciálnym novým vozidlom po prázdnych vidieckych cestách východne od mesta Weissach. Jemne zamaskovaný model Porsche Taycan Cross Turismo vystavuje svoju netradičný vzhľad na obdiv zamrznutým poliam a snehom pokrytým lesom, ktoré pretína táto populárna testovacia trasa. Jeho dlhá línia strechy a zvýšená svetlá výška pripomínajú štúdiu Mission E Cross Turismo Concept z roku 2018.

Weckbach, teplo oblečený do mrazivých februárových teplôt, vkĺzne za volant úplne čierneho vývojového vozidla a zamieri na prázdnu cestu. Zo spôsobu, akým rozpráva aj šoféruje, ihneď vidno, že muž aj vozidlo majú za sebou už veľa stoviek spoločných kilometrov na týchto dobre známych miestnych cestách.

Stefan Weckbach, šéf modelového radu Porsche Taycan

„Modelom Porsche Taycan Cross Turismo sme chceli ponúknuť o čosi viac priestoru, o čosi viac variability a všestrannosti,” vraví spoza volantu. „Vyvinuli sme úplne novú líniu strechy, vozidlo sme vybavili pozdĺžnymi strešnými nosičmi, priestrannejším druhým radom sedadiel aj väčším batožinovým priestorom. To všetko preto, aby vzniklo vozidlo, ktoré by dokonale vyhovovalo aktívnemu životnému štýlu. Vozidlo, ktoré sa dokonale hodí do mestského prostredia aj na vidiek.”

Taycan Cross Turismo ladne prechádza cez úzke zákruty a jeho kapitán voľne rozpráva o tom,   čo bolo doteraz prísne stráženým tajomstvom medzi stenami vo Weissachu a výrobnou linkou modelového radu Taycan v Zuffenhausene. „Aby sa vozidlo ľahko pohybovalo po miernom teréne a po štrkových cestách,” pokračuje Weckbach, „sme museli zdvihnúť svetlú výšku. A upravili sme podvozok aj pruženie, takže model Taycan Cross Turismo dostane špeciálny jazdný režim CUV (cross utility vehicle — crossover). Výsledkom je, že na štrkových cestách poskytne dostatočnú stabilitu, výkon aj dynamiku.”

Model Porsche Taycan má za sebou úspešný štart, keď si ho počas prvého roka výroby po celom svete objednalo viac ako 20 000 zákazníkov. Teraz sa príťažlivosť prvého elektrického sedanu automobilky Porsche ešte zvýši a osloví aj nový okruh zákazníkov, ktorí sa so svojim životným štýlom s minimálnymi dosahmi na životné prostredie chcú dostať aj mimo vychodených trás.

19.02.2021