DOMOV

Spoločnosti Porsche a TAG Heuer vstupujú do strategického partnerstva

Spoločná história spojená inováciami a motoršportom

Stuttgart/La Chaux-de-Fonds. Automobilka Porsche a švajčiarsky výrobca luxusných hodiniek TAG Heuer spojili svoje sily v strategickom partnerstve. V rámci komplexnej a dlhodobej aliancie sa obaja prémioví výrobcovia dohodli na spoločnom prístupe v oblastiach športových pretekov aj vývoja produktov. Prvým spoločným krokom je predstavenie nových hodiniek TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph.

„Silné partnerské spojenie našej značky so značkou TAG Heuer existuje už desaťročia a som viac ako nadšený, že v rámci nášho nového strategického partnerstva sme teraz spravili ďalší krok,“ vraví Detlev von Platen, člen predstavenstva spoločnosti Porsche AG zodpovedný za predaj a marketing. „Spájame to, čo majú naši zákazníci na oboch značkách najradšej: autentické dedičstvo, vzrušujúce športové podujatia, výnimočné živé zážitky a naplnenie snov. Obaja sa v našich komunitách zameriavame na vytváranie výnimočných, kúzelných momentov. Tešíme sa, že odteraz na tom budeme pracovať spolu.“

„Spoločnosti TAG Heuer a Porsche majú spoločnú históriu a vyznávajú rovnaké hodnoty, ale ešte podstatnejšie je, že oboch nás poháňa rovnaké nadšenie,“ vraví Frédéric Arnault, výkonný riaditeľ spoloč- nosti TAG Heuer. „Rovnako ako vozidlá Porsche, aj my sme zakotvení hlboko v srdciach ľudí a vždy zameraní na dosahovanie maximálnych výkonov. Touto alianciou Porsche a TAG Heuer oficiálne potvr- dili desaťročia vzájomnej blízkosti a svojim zákazníkom vytvoria nezameniteľné zážitky a produkty, ktoré potešia priaznivcov oboch značiek.“

Dve histórie, jedna vášeň

Histórie oboch spoločností sa už viac ako polovicu storočia vzájomne prelínajú. Podobné momenty sa dajú vystopovať v celej minulosti oboch značiek Porsche aj TAG Heuer. Edouard Heuer aj Ferdinand Porsche boli priekopníci, ktorých vízie navždy zmenili oblasť ich pôsobenia. Heuer bol zodpovedný za prvý veľkosériovo vyrábaný chronograf a Porsche zostrojil elektrický motor v náboji kolesa. Obaja získali so svojimi vynálezmi medaily na Svetových výstavách, ktoré sa v Paríži konali s odstupom 11 rokov. Heuer si zaslúžil ocenenie v roku 1889, prvé vozidlo Lohner-Porsche Electromobile sa so svojimi inováciami predstavilo na parížskej výstave Expo v roku 1900.

Naozajstné základy dnešného partnerstva však položili až potomkovia zakladateľov značiek. Syn Ferdinanda Porsche, Ferdinand Anton Ernst, alebo Ferry, vstúpil do otcovej konštrukčnej kancelárie v roku 1931 vo veku 22 rokov a v roku 1948 založil značku, ktorá nesie jeho meno. O niekoľko rokov neskôr sa meno Porsche nerozlučne spájalo s úspechom na pretekárskych tratiach celého sveta, vrátane víťazstva na pretekoch Carrera Panamericana v roku 1954. Na pripomínanie tohto úspechu označil Porsche najvýkonnejší motor tých čias používaný v športových vozidlách ako Carrera.

Vnuk Edouarda Heuera, Jack Heuer, viedol rodinnú spoločnosť celé desaťročia. V roku 1963 vytvoril prvý chronograf Heuer Carrera. Bol navrhnutý tak, aby v pretekárskom nasadení dokázal vodičom ihneď spoľahlivo ukázať presný čas. Jack Heuer bol zodpovedný aj za model Heuer Monaco, prvý vodotesný chronograf s automatickým náťahom a so štvorcovým puzdrom. Jeho názov pripomínal Veľkú cenu Monaka ako aj kniežatstvo a jeho preslávenú Rely Monte Carlo, ktorú automobilka Porsche s modelom Porsche 911 vyhrala trikrát za sebou v rokoch 1968 až 1970.

Steve McQueen a logo Heuer

Rovnako ako Porsche 911 spôsobilo prevrat medzi automobilmi, hodinky Heuer Monaco znamenali prielom v tradičnom dizajne a výrobe hodiniek. Táto inovácia si vyžiadala výrazné náklady a ako alternatíva k drahým reklamným kampaniam sa Jack Heuer rozhodol upevniť svoje spojenie s významným výrobcom športových automobilov kreatívnou sponzorskou dohodou so švajčiarskym pretekárom z Fribourgu a zároveň predajcom automobilov Porsche, ktorým bol Jo Siffert. V roku 2005, na premiére filmu Jo Siffert: Live Fast – Die Young, si Jack Heuer spomenul na podmienky spoločnej dohody: „Výmenou za 25 000 švajčiarskych frankov sme mohli umiestniť naše logo na jeho vozidlo aj oblečenie. Okrem toho mohol nakúpiť naše hodinky za výrobné ceny a so ziskom ich predať svojim priateľom z pretekov. A spravil to veľmi úspešne, pretože koncom sezóny 1969 nosila polovica pretekárov hodin- ky Heuer!“ To bolo spojenie, ktoré sa podpísalo aj pod to, že Steve McQueen mal vo filme Le Mans z roku 1970, v ktorom jazdil v Porsche 917, na svojom pretekárskom odeve logo Heuer. Americký herec vtedy povedal: „Jazdil som na rovnakom vozidle ako Jo Siffert a chcel som nosiť rovnaké oblečenie ako on.“

Motor TAG-Turbo vyrobilo Porsche pre tím McLaren

Po predaji spoločnosti TAG Group sa hodinárska spoločnosť Heuer premenovala v polovici osemde- siatych rokov na TAG Heuer. V tom čase spoločnosti Porsche a TAG Heuer vyvíjali a vyrábali motor TAG Turbo, ktorý pretekárskemu tímu McLaren pomohol vyhrať tri tituly majstra sveta F1 za sebou. Ako jazdci ich vybojovali Niki Lauda v roku 1984 a následne Alain Prost v rokoch 1985 a 1986. V roku 1999 sa spojenie medzi spoločnosťami Porsche a TAG Heuer ešte viac prehĺbilo a posilnilo. Od pretekov Porsche Carrera Cup a Supercup, cez Vytrvalostné majstrovstvá sveta WEC až po niečo ďalšie, čo ešte len prichádza. Automobilka Porsche vytvorila v roku 2019 svoj vlastný tím v šampionáte Formula E a TAG Heuer je jeho hlavný partner, ktorý má na starosti aj časomieru a zároveň to bol aj štartovací bod intenzívnejšej a ďalekosiahlejšej spolupráce.

Nová spolupráca v oblasti športu

Tím TAG Heuer Porsche Formula E vstupuje do druhej sezóny bojov v šampionáte majstrovstiev sveta. Za volantom pretekárskeho vozidla Porsche, modelu 99X Electric s plne elektrickým pohonom, budú sedieť André Lotterer a jeho tímový kolega Pascal Wehrlein. Automobilka Porsche sa už dlhodobo venuje vytrvalostným pretekom a spolu s TAG Heuer pripravili svoj tím GT do nadchádzajúcej sezóny Vytrvalostných majstrovstiev sveta WEC. V prelomovom roku sa spolupráca rozšíri aj na partnerstvo v rámci desiatich podujatí celej série značkového pohárového šampionátu Porsche Carrera Cup.

Okrem klasických pretekov sa TAG Heuer zapája aj do virtuálnych pretekov, kde podporuje podujatia Porsche TAG Heuer Esports Supercup. Výrobca hodiniek zároveň vstupuje aj ako globálny partner do pretekov rely a podujatí určených pre klasické vozidlá Porsche.

Obe značky spája aj spoločná vášeň pre tenis a golf. Hlavným tenisovým podujatím je v tomto smere turnaj Porsche Tennis Grand Prix v Stuttgarte. Vznikol v roku 1978 a výrobca športových automobilov ho organizuje od roku 2002. TAG Heuer bude tento turnaj, ktorý je opakovane označovaný za najpopulárnejší turnaj svojej kategórie, podporovať ako oficiálny partner pre hodinky a chronografy. V golfe je Porsche od roku 2015 titulným sponzorom podujatia Porsche European Open, čo je najtradičnejšie podujatie v rámci šampionátu European Tour. TAG Heuer sa tento rok prvý raz predstaví ako jeho partner.

No a nakoniec sa obe značky spoja aj v rámci podujatí Porsche Experiences, kde v budúcnosti spolu vytvoria nezabudnuteľné momenty.

TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph

Označenie Carrera sa už celé generácie spája so značkami Porsche aj TAG Heuer. Preto bolo prirodze- nou voľbou pri vytvorení prvého spoločného produktu. Nové hodinky vzdávajú poctu dedičstvu a historickému odkazu oboch značiek a ponúkajú prvý pohľad na to, čo môžu spolu dosiahnuť a zároveň  ide o plynulé prepojenie svetov Porsche a TAG Heuer, ktoré odráža výnimočnosť oboch mien a zároveň sa umocňuje jedinečnosť každej z nich.

Nápis Porsche je viditeľne vygravírovaný na lunete, ktorá tvorí horný rám hodiniek a vplyv automobilky sa dostal aj na font, ktorým sú napísané indexy, čiže číslice na ciferníku. Súčasť hodiniek tvoria aj farby Porsche, červená, čierna a šedá, ktoré pripomínajú aj historické modely hodiniek Heuer. Vidno ich aj cez priehľadné krištáľové sklo na zadnej strane hodiniek, kde sa vyníma zotrvačník. Ten bol prepracovaný tak, aby pripomínal známy volant vozidiel Porsche. Sú na ňom nápisy Porsche a TAG Heuer.

Asfaltový efekt na ciferníku, vytvorený špeciálne pre tieto hodinky, vyjadruje vášeň pre cestu a použité arabské čísla nadväzujú na číslice, ktoré sa nachádzajú na prístrojových doskách vycibrených športových vozidiel Porsche. Hodinky sa dodávajú s mäkkým luxusným náramkom z teľacej kože s inovatívnym prešívaním, ktoré pripomína interiéry vozidiel Porsche alebo s kovovým článkovým remienkom, ktorý sa odvoláva na aerodynamický pretekársky dizajn. Srdcom hodiniek je vlastnými silami vyvinutý a vyrábaný (in-house) hodinársky strojček Calibre Heuer 02 s očarujúcou rezervou chodu až 80 hodín.

Ďalšie informácie, filmy a foto materiál sú k dispozícii v Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com

04.02.2021