Porsche sa snaží obhájiť titul na virtuálnych 24-hodinových pretekoch Le Mans

Prehľad e-športov, virtuálnych 24-hodinových pretekov Le Mans

Stuttgart. Tento víkend Porsche Esports Team v snahe obhájiť titul na 24-hodinových pretekoch Le Mans nasadí dve digitálne vozidlá 911 RSR. V roku 2020 závodná delegácia vyhrala triedu GTE na debutovom podujatí vytrvalostných pretekov na simulačnej platforme rFactor2. Aj tento rok sa profesionálni jazdci so skúsenosťami zo skutočných motoristických pretekov podelia o svoje výkony na vozidlách Porsche 510 PS s odborníkmi v simulovaných pretekoch. Teraz sa k 50-člennému poľu pripojí desať vozidiel 911 RSR, vrátane prototypov LMP2. V kategórii GTE predstaví Porsche takmer polovicu štartovného poľa. Vytrvalostné vyvrcholenie na virtuálnom okruhu Circuit des 24 Heures začína túto sobotu o 14-tej hodine.

Dobrá správa pre fanúšikov Porsche: výrobca športových automobilov sa z virtuálnych pretekov Le Mans bude v sobotu naživo ozývať od pol druhej. V pretekárskom centre, ktoré bolo v nemeckom Gronau pripravené špeciálne pre toto podujatie, sa o výkony na simulátoroch podelí šesť zo siedmich závodných kontingentov. Do nedele, 14:30, je naplánované vysielanie rozhovorov s odborníkmi a závodníkmi, analýz a reportáží z pozadia pretekov. Preteky sa budú vysielať na kanáli Porsche Twitch (http://www.twitch.tv/porsche), ako aj na kanáli YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=KDbby0ZgmoI). Porsche ako vždy zverejní najnovšie informácie o motoristických pretekoch na svojom účte na Twitteri @PorscheRaces. Načasovanie živých prenosov nájdete na  (https://motorsports.porsche.com).

„Simulované preteky sú popri skutočnom motoristickom športe pre Porsche čoraz dôležitejšie. Prostredníctvom tejto platformy dokážeme zapáliť vášeň pre našu značku u celkom novej cieľovej skupiny. Preto sme v roku 2019 založili Porsche TAG Heuer Esports Supercup, v ktorom sa proti sebe stavajú tí najlepší svetoví sim-pretekári. Pohár začiatkom februára zaháji svoju štvrtú sezónu,“ uvádza Marco Ujhasi, manažér e-športu v Porsche Motorsport. „Pri debute virtuálnych 24-hodinových pretekov Le Mans sa osvedčil mix profesionálnych a simulovaných pretekárov – dokazuje to naše víťazstvo v triede GTE. Svoj úspech by sme teraz radi zopakovali. S našim tímovým partnerom Coanda Esports sa na túto výzvu opäť cítime veľmi dobre pripravení.  Podobne ako pri skutočných pretekoch na dráhe, aj pri virtulálnych pretekoch sa spoliehame na bezchybnú tímovú spoluprácu a precíznu pozornosť venovanú detailom. Aj pri tvrdej konkurencii môžu byť práve tieto faktory kľúčom k úspechu.“

Porsche sa vo svojich dvoch modeloch 911 RSR púšťa do pretekov so špičkovou zostavou jazdcov. Digitálne športové auto s číslom 91 vedú novovymenovaní jazdci Porsche Junior Laurin Heinrich (Nemecko) a Mitchell deJong z USA, spolu s profesionálmi simulovaných pretekov Martinom Krönkem (Nemecko) a Mackom Bakkumom (Holandsko). Neskôr v priebehu roka bude Heinrich riadiť ca. 515 PS 911 GT3 Cup v skutočnom superpohári Porsche Mobil 1 Supercup, ktorý beží v rámci podpory programu Formuly 1 a v pohári Carrera Cup Deutschland. Jazdec z Würzburgu pricestuje do centrály Coanda Esports v Gronau vo Vestfálsku kvôli svojim pretekárskym povinnostiam na skutočnom 24-hodinovom preteku v Dubaji s miernym oneskorením.

GTE víťazi úvodného podujatia sa pokúsia obhájiť svoj titul na virtuálnom 24-hodinovom preteku Le Mans na aute č. 92: Ayhancana Güvena (Turecko), Tommyho Östgaarda (Nórsko) a Joshuu Rogersa (Austrália) počas blížiaceho sa víkendu podporí Američan Sage Karam. Rogers vyhral superpohár Porsche TAG Heuer Esports Supercup v rokoch 2019 a 2021. Turecký profesionálny pretekár Güven bol v posledných dvoch rokoch predchodcom Laurina Heinricha na poste Porsche Juniora v súťaži Porsche Mobil 1 Supercup.

Tímy, ktoré sú aktívne na skutočných pretekárskych okruhoch po celom svete budú ako zákazníci spoločnosti Porsche propagovať ďalšie modely 911 RSR. Proton Competition postaví dve autá so štartovnými číslami z FIA World Endurance Championship WEC. Auto č. 77 bude viesť závodný jazdec Porsche Matt Campbell (Austrália) s holandskými jazdcami Loekom Hartogom a Kevinom van Doorenom, ako aj s Jeremym Bouteloupom z Francúzska. Dylan Pereira (Luxembursko), Sindre Furuseth (Nórsko), Charlie Collins (Veľká Británia) a Dayne Warren (Austrália) sa podelia o jazdecké výkony na aute č. 88 patriacom Coanda Esports.

Tímu Projektu 1 x BPM tiež patria dva modely 911 RSR, na ktorých jazdia Jimmy Broadbent (Veľká Británia), Bram Beelen (Holandsko), René Buttler a Tim Neuendorf (obaja z Nemecka), ako aj ich krajan Nicolas Hillebrand, Zbigniew Siara z Poľska, Peyo Peev (Bulharsko) a taliansky vytrvalec Riccardo Pera. GR Wolves Racing tiež nasadzuje dve delegácie. Nižšie uvádzame zoznam všetkých účastníkov tímu Porsche:

Č. 25: Absolute Inspeed Racing (VRC)
Johnathan Hoggard (GB) / Daniel Cao / Xiayufei Li / Yanzhe Li (všetci VRC)

Č. 56: Team Project 1 xBPM (Nemecko)
Jimmy Broadbent (GB) / Bram Beelen (NL) / Tim Neuendorf (D) / René Buttler (D)

Č. 57: Team Project 1 xBPM (Nemecko)
Riccardo Pera (I) / Nicolas Hillebrand (D) / Zbigniew Siara (PL) / Peyo Peev (BG)

Č. 61: SEM9 Axle (Malajzia)
Alister Yoong (MAL) / Avila Bahar (RI) / Nabil Azlan (MAL) / Davide Arduini (I)

Č. 77: Proton Competition (Nemecko)
Matt Campbell (AUS) / Loek Hartog (NL) / Kevin van Dooren (NL) / Jeremy Bouteloop (F)

Č. 86: GR Wolves Racing (Veľká Británia)
Ben Barker (GB) / Bart Horsten (AUS) / Adam Maguire (IRL) / Liam de Waal (NL)

Č. 87: GR Wolves Racing (Veľká Británia)
Tom Gamble (GB) / Alex Malykhin (BY) / Philipp Puschke (D) / Turkka Hakkinnen (SF)

Č. 88: Proton Competition (Nemecko)
Dylan Pereira (LUX) / Sindre Furuseth (N) / Charlie Collins (GB) / Dayne Warren (AUS)

Č. 91: Porsche Esports Team (Nemecko)
Laurin Heinrich (D) / Mitchell deJong (USA) / Mack Bakkum (NL) / Martin Krönke (D)

Č. 92: Porsche Esports Team (Nemecko)
Ayhancan Güven (TR) / Sage Karam (USA) / Joshua Rogers (AUS) / Tommy Östgaard (N)

Časový rozvrh (všetky časy CET)

Virtuálne 24-hodinové preteky Le Mans začínajú v sobotu, 15. januára 2022, o 14-tej hodine miestneho času. Oficiálne tréningy a testovacie jazdy prebehnú vo štvrtok a v piatok, nebudú však vysielané naživo. 20-minútová kvalifikácia pre triedu GTE začína už tento piatok o 19:10 a v sobotu ráno o desiatej bude nasledovať dvojhodinové zahrievacie kolo. Preteky začínajú o štrnástej hodine, cieľ je naplánovaný v nedeľu na štrnástu hodinu.

Kde je možné sledovať virtuálne 24-hodinové preteky Le Mans

Priamy prenos z virtuálnych vytrvalostných pretekov Le Mans na simulačnej platforme rFactor2 ponúka niekoľko kanálov sociálnych médií, napríklad YouTube (www.YouTube.com/traxiongg a www.YouTube.com/user/FIAWEC) a Twitch (www.Twitch.tv/traxiongg). Organizátor podujatia zverejní najnovšie správy aj na Facebooku, Instagrame a Twitteri na  @lemansvirtual.

Komentáre pred pretekmi

Laurin Heinrich (Porsche Esports Team #91): „Je neuveriteľné, že tím Porsche Esports dostal šancu zúčastniť sa virtuálnych 24-hodinových pretekov Le Mans. Zvláštnou výzvou je skutočnosť, že v ten istý víkend pretekám aj na skutočných 24-hodinových pretekoch v Dubaji: pred koncom pretekov musím odletieť z Emirátov a dostaviť sa do Gronau na Coanda Esports. Samozrejme, spolu s mojimi silnými tímovými kolegami Mitchellom de Jongom, Martinom Krönke  a Mackom Bakkumom sa pokúsime obhájiť víťazstvo Porsche z roku 2020. Vďaka intenzívnej príprave a tímovej spolupráci stojíme pred týmito vytrvalostnými pretekmi na sľubnej pozícii.”

Joshua Rogers (Porsche Esports Team #92): „Naozaj sa na virtuálne podujatie Le Mans teším – je pre mňa česťou znovu reprezentovať značku Porsche na  takom veľkom pódiu. Od mojej poslednej účasti už ubehol nejaký čas, ale ako tím nemôžeme byť lepšie pripravení. Urobím pravdaže všetko pre to, aby sme titul obhájili. Ayhancan, Tommy, Sage spolu so mnou sa naozaj snažíme a tvrdo pracujeme na tom, aby sme z vozidla pri najrôznejších scenároch vyťažili maximum.“

Ďalšie informácie, filmový a fotografický materiál nájdete v Porsche Newsroom:                              newsroom.porsche.com

Na Twitter kanáli @PorscheRaces nájdete najaktuálnejšie zábery z Porsche Motorsport a najnovšie informácie a fotografie z pretekárskych okruhov z celého sveta.

14.01.2022