DOMOV

Nové Porsche 911: výkonnejšie, rýchlejšie, digitálne

Ôsma generácia ikony: Svetová premiéra v Los Angeles

Stuttgart, Nemecko. Senzácia v Los Angeles. Autosalón Los Angeles Auto Show zažije svetovú premiéru ôsmej generácie modelu Porsche 911. V triede exkluzívnych športových vozidiel stanovuje Porsche 911 nové štandardy. Neomylne pokračuje v rozvíjaní DNA dizajnu Porsche, prináša svalnatejší vzhľad a nový interiér s 10,9-palcovou dotykovou stredovou obrazovkou. Nové Porsche 911 je nadčasové a moderné. Inteligentné prvky ovládania a podvozka ako aj inovatívne asistenčné systémy spájajú majstrovskú a nekompromisnú dynamiku, ktorou sa preslávilo klasické športové vozidlo s motorom umiestneným vzadu, s požiadavkami digitálneho sveta.

Nová generácia prepĺňaného 6-valcového motora typu boxer prešla ďalším vývojom a ten je teraz výkonnejší ako kedykoľvek predtým. V modeloch s označením S dosahuje výkon až 331 kW (450 k). Účinnosť pohonu zvýšila úprava vstrekovania, nové usporiadanie prepĺňania a iné chladenie stlačeného vzduchu. Výkon prechádza cez novú 8-stupňovú dvojspojkovú prevodovku. Medzi ďalšie významné prvky patria nové asistenčné systémy vrátane jazdného režimu Porsche Wet, ktorý prináša bezpečnejšiu jazdu na mokrej vozovke. V ponuke sa nachádzajú aj asistent nočného videnia s termovíznou kamerou či rozsiahla konektivita využívajúca umelú inteligenciu. Výbavu nového Porsche 911 dopĺňajú aj tri exkluzívne digitálne prvky: aplikácia Porsche Road Trip pre výnimočné výlety, osobný asistent Porsche 360+ a webová kalkulačka emisií pre neutralizáciu vlastnej uhlíkovej stopy Porsche Impact.

Modely Porsche 911 Carrera S s výkonom od 331 kW (450 k)

Prepĺňaný 6-valec typu boxer v modeloch Porsche 911 Carrera S* a Porsche 911 Carrera 4S dodáva výkon 331 kW (450 k). Oproti predchádzajúcej generácii to predstavuje nárast o 22 kW (30 k). Oba modely pri zrýchlení z 0 na 100 km/h prekonávajú 4-sekundovú hranicu. Coupé s pohonom zadných kolies potrebuje 3,7 sekundy, modelu Porsche 911 Carrera 4S s pohonom všetkých kolies stačí 3,6 sekundy. V oboch prípadoch to znamená medzigeneračné zlepšenie o 0,4 sekundy. S balíkom výbavy Sport Chrono Package dodávaným na želanie sa táto hodnota zníži o ďalšie 0,2 sekundy. Model Porsche 911 Carrera S dosahuje maximálnu rýchlosť 308 km/h, verzia s pohonom všetkých kolies zase 306 km/h. Spotreba modelu Porsche 911 Carrera S (podľa NEDC) dosahuje hodnotu 8,9 l/100 km, v prípade Porsche 911 Carrera 4S je to 9,0 l/100 km.

Čistý dizajn, nezameniteľná identita

Dizajn exteriéru je úplne nový a zosobňuje výkonový posun nového modelu Porsche 911 typ 992. Výrazne širšie blatníky teraz vpredu skrývajú 20-palcové disky kolies z ľahkých zliatin, vzadu dosahujú kolesá priemer až 21 palcov. Všetky modely dostali rovnakú šírku zadnej časti, čo zvýrazňuje úzku stredovú časť. Predná časť vozidla je teraz o 45 mm širšia. Plynulé zapracovanie vysúvacích kľučiek dverí zdôrazňuje jemné tvarovanie bočnej časti. Predná kapota výraznejšie zasahuje medzi LED svetlomety, čo pripomína prvé generácie modelu Porsche 911. Zadnej časti všetkých modelov dominuje viditeľne širší vysúvací zadný spojler a neprerušovaná elegantná svetelná linka. Okrem prednej a zadnej časti sú teraz všetky vonkajšie plechy karosérie vyrobené z hliníka.

Úplne nový interiér sa vyznačuje čistými a priamymi líniami palubnej dosky so zapustenou prístrojovou doskou. Inšpiráciou boli modely Porsche 911 zo sedemdesiatych rokov. Spolu s otáčkomerom umiestneným v strede, čo je pre Porsche typický prvok, poskytujú vodičovi informácie aj dve tenké bezrámové obrazovky. Stredová obrazovka systému PCM dostala uhlopriečku s hodnotou 10,9 palca a vďaka novému umiestneniu sa dá ovládať rýchlo a bez toho, aby rozptyľovala vodiča. V jej blízkosti sa nachádza kompaktný ovládač      s piatimi tlačidlami pre priamy prístup k najdôležitejším funkciám vozidla. Porsche 911 robí veľký pokrok  aj v oblasti digitalizácie a to v podobe permanentnej konektivity ako aj nových služieb a funkcií. Štandardne dodávaný systém PCM obsahuje online navigáciu založenú na spoločne využívaných dátach, nechýba ani Porsche Connect Plus.

Nové asistenčné systémy zvyšujú bezpečnosť a komfort

Porsche 911 ako prvé vozidlo na svete dostalo v štandardnej výbave jazdný režim Wet. Táto funkcia vďadka kontrolným systémom odhalí mokrú cestu, podá výstražné hlásenie vodičovi a ten následne jednoduchým stlačením tlačidla na volante (s balíkom výbavy Spor Chrono Package) nastaví viaceré systémy tak, aby sa zvýšila jeho bezpečnosť. Ak štandardne dodávané výstražné a brzdové asistenčné systémy zaregistrujú hroziacu kolíziu s pohybujúcimi sa objektami, aktivujú v prípade potreby núdzové brzdenie. Prvý raz sa do ponuky prvkov dodávaných na želanie do modelu Porsche 911 dostalo aj nočné videnie s termovíznou kamerou. Na želanie dodávaný adaptívny radarový tempomat využíva aj funkcie ako sú automatická kontrola a udržiavanie odstupu, automatické zastavenie a rozjazd, ochrana posádky pred nárazom zozadu        a inovatívnu autonómnu funkciu Emergency Assist.

Cena modelu Porsche 911 Carrera S sa v Nemecku začína od 120 125 eur, Porsche 911 Carrera 4S štartuje od 127 979 eur vrátane DPH a výbavy povinnej v danej krajine. Nové modely sa už dajú objednávať.

Digitálne aplikácie: Road Tip, 360+ a Impact

Porsche Road Trip pomáha automobilovým nadšencom plánovať a organizovať špeciálne výlety a následne aj navigovať za neobyčajnými zážitkami. V rámci vytvorenej trasy navrhne exkluzívne hotely a reštaurácie ako aj zaujímavé miesta a neopakovateľné výhľady.

Porsche 360+ umožňuje zákazníkovi, aby si zážitok s Porsche užíval aj po opustení vozidla. Srdcom aplikácie Porsche 360+ je osobný asistent, ktorý je zákazníkovi nepretržite k dispozícii. Zámerom je uľahčiť život a priniesť čo najviac exkluzívnych zážitkov.

Porsche Impact je emisná kalkulačka. Vypočítava, koľko by zákazníci Porsche museli zaplatiť, aby vymazali svoju uhlíkovú stopu v podobe vypustených emisií CO2. Následne sa môžu rozhodnúť o prípadnej investícii do certifikovaných medzinárodných klimatických projektov. Dostupné projekty sa nachádzajú po celom svete a zameriavajú sa na veternú, vodnú a solárnu energiu ako aj na ochranu lesov.

Obrazový materiál je dostupný v Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de) a v mediálnej databáze Porsche (https://presse.porsche.de)

_________________

* Porsche 911 Carrera S: Kombinovaná spotreba paliva 8,9 l/100 km, kombinované emisie CO2 205 g/km
Porsche 911 Carrera 4S: Kombinovaná spotreba paliva 9,0 l/100 km, kombinované emisie CO2 206 g/km

Uvedené hodnoty spotreby a emisií CO2 vychádzajú z meraní podľa nového Celosvetového harmonizovaného testovacieho procesu pre ľahké vozidlá Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Odvodené hodnoty podľa normy NEDC sa môžu používať iba dočasne. Tieto hodnoty sa nemôžu porovnávať s údajmi nameranými podľa doteraz používanej normy NEDC.

Ďalšie informácie o oficiálnych hodnotách spotreby paliva a emisií CO2 nových osobných vozidiel sa nachádzajú v publikácii Smernica o spotrebe paliva, emisií CO2 a o spotrebe elektrickej energie nových osobných vozidiel (Leitfaden über den Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromver- brauch neuer Personenkraftwagen) bezplatne dostupnej na všetkých predajných miestach a v organizácii Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT).

28.11.2018